Kukaiņi, kas dzeļ

Kā novērst kukaiņu dzēlienus

Aizsargājiet sevi un savu ģimeni no kukaiņu dzēlumiem
Kukaiņu dzēlieni nav patīkami, it īpaši gadījumos, ka tie ir vairākkārtīgi. Dezinfa var palīdzēt Jums atbrīvoties no lapseņu vai sirseņu pūžņiem, kā arī labprāt sniegs padomus, kā izvairīties no šiem nepatīkamajiem kukaiņiem brīvā dabā.

Alerģija pret insektu dzēlumiem
Daži cilvēki ir jūtīgāki pret insektu dzēlumiem, nekā citi, tomēr visjūtīgākie ir mazi bērni.
Galvenā riska grupa ir tie iedzīvotāji, kuriem ir spēcīga alerģiska reakcija no indes, kas iekļūst cilvēku asinīs, kad iedzeļ insekts. Alerģija pret kukaiņu dzēlumiem var parādīties arī tad, ja iepriekš nav novērota alerģiska reakcija, no attiecīgā kukaiņa dzēluma.
Atcerieties – nekavējoties izsauciet ātro palīdzību, ja jūtiet, kad sākas smaga alerģiska reakcija no dzēliena. Šie simptomi var būt dažādi: reibonis, slikta dūša, kā arī elpošanas vai pārtikas norīšanas problēmas.

Insekti, kas dzeļ un insekti, kas kož
Nejauciet kukaiņu dzēlumu ar kukaiņu kodumu. Kukaiņi savu dzeloni izmanto kā aizsardzības līdzekli, ja uztver draudus sev pašai vai kolonijai. To dzēliens injicē indi zem ādas. Iedarbība ir tūlītēja un rada asu, dedzinošu sajūtu.
Lai gan dzelonis tiek izmantots kā līdzeklis aizsardzībai, tomēr daži kukaiņi to izmanto, lai dzertu asinis. Kukaiņiem, kuriem primārā ir barošanās ar asinīm, dzēliens nav sāpīgs, jo tas dod nepieciešamo laiku barošanās procesam.
Savukārt, lapsenes vai sirseņi savu kodumu izdara sāpīgi un atstāj mazu caurumu ādā. Kad cilvēkam iedzeļ lapsene vai bite, dzēluma vieta kļūst sarkana un niezoša, kas var ilgt pat vairākas stundas.
Visbiežāk dzeļ lapsenes un bites. Tomēr lapsenes ir visagresīvākās un dzeļ jau pie mazas provokācijas. Bites dzēlums ir daudz mazāk iespējams. Bites savu dzeloni atstāj zem ādas, kas turpina izdalīt indi līdz pat minūtei. Savukārt tikai lapseņu un sirseņu dzēliens var atstāt nelielu dūriena caurumu.

Kukaiņu dzēlienu apstrādāšana
Ir izplatīts mīts, ka uz lapsenes dzēluma jāliek sārmains šķidrums, bet uz bites vāji skābs. Tas viss ir daudz sarežģītāk, un lapsenes dzēlumu apstrādājot ar vāju etiķi, vai bišu dzēlienu ar sodu, sniegs tikai nelielu atvieglojumu. Tomēr ir vērts veikt dažas darbības.
Ja iedzeļ bite, tad sāpes tiks būtiski samazinātas izņemot dzeloni no ādas. Tas jādara uzmanīgi, vislabāk ar pinceti, vai kādu citu asu priekšmetu – tomēr jāuzmanās, lai dzeloni nesaspiestu, jo tas var injicēt vēl vairāk indes, kas sāpes padarīs vēl asākas.
Brūces vieta jānomazgā ar ziepjūdeni un tūkuma mazināšanai jāuzliek augsta komprese. Pietūkums var būt neliels arī nākošajā dienā, bet ja vērojama pastiprināti alerģiska reakcija, nekavējoties konsultējieties ar ārstu.

Alerģiskas reakcijas galvenie simptomi

Nekavējoties izsauciet ātro palīdzību, ja novērojiet šādas reakcijas aptuveni pēc pus stundas, kad insekts ir iedzēlis:

  • Pietūkums ap rīki, muti vai mēli, kas apgrūtina elpošanu;
  • Smakšana;
  • Ģīboņi, reiboņi vai galvassāpes;
  • Jebkuras sāpes krūtīs;
  • Slikta dūša vai kuņģa krampji.

Atcerieties, alerģija no kodumiem var attīstīties jebkurā laikā.
Vēl viena augsta riska grupa ir cilvēki, kas cieš no kādas citas alerģijas (piemēram, alerģija pret ziedputekšņiem vai mājdzīvniekiem).

Izvairīšanās no kukaiņu dzēlumiem
Cilvēkiem, kas ir jūtīgi pret kukaiņu dzēlumiem, nepieciešams īpaši rūpēties par to, lai samazinātu iedzelšanas risku, tomēr ir lietas, kuras var veikt jebkurš cilvēks, lai izvairītos no nepatīkamām izjūtām.

Izvairieties no sadzelšanas ārpus dzīvojamām telpām:

  • Izvairieties no spilgtu apģērbu nēsāšanas, kā arī spēcīgu smaržu lietošanas, jo tas pievilina kukaiņus;
  • Nēsājiet bikses, kreklus ar garām rokām, slēgtus apavus un cepuri, lai samazinātu kukaiņu pieejamību pie atklātas ādas;
  • Uz atklātas ādas lietojiet aerosolus kaitēkļu atbaidīšanai;
  • Kad sēžat, izmantojiet kaitēkļu atbaidošus produktus, vai sveces;
  • Neatstājiet atklātus saldos dzērienus un pārtiku;
  • Pievērsiet uzmanību vietām, kur vēlaties apsēsties vai apgulties;
  • Izvairieties no vietām, kur šie kukaiņi pulcējas, piemēram, augļu dārzs.

Nekad nemēģiniet nosist lapsenes un bites, jo tas var palielināt varbūtību, kad tiksiet sadzelts. Ja kukainis pielidojusi Jums tuvumā, tad nekādā gadījumā neviciniet rokas un neceliet paniku, jo tas vēl vairāk var saniknot dzēlēju.
Ja iekļūstat vietā, kur ir lielā skaitā šie dzēlēj kukaiņi, tad neceļot paniku, lēnām ejiet prom.

Dzēlēj kukaiņi mājās vai dārzā
Ja lapsenes ir iekļuvušas mājās, tad tās var iznīdēt ar dažādiem līdzekļiem, tomēr bites nevajadzētu aiztikt, jo tās ir labvēlīgas videi.
Ja novērojiet savās mājās lielā skaitā šos kukaiņus, tad tas liecina par to, ka netālu ir pūznis. Tāpēc ir ļoti svarīgi noņemt šos pūžņus jau laicīgi. Piemēram, lapsenes vasaras beigās kļūst agresīvākas, tāpēc jau vasaras sākumā vajag parūpēties par to pūžņu noņemšanu, jo tas samazinātu risku tikt sadzeltam.

Dezinfa piedāvā dažādus produktus dzēlēj kukaiņu iznīcināšanai, kā arī nodrošina profesionālu ekspertu pakalpojumus. Uzziniet vairāk par bitēm, lapsenēm un sirseņiem mūsu kaitēkļu rokasgrāmatā, vai arī zvaniet: 371-67705917