Smecernieki

Curculionoidea

Kā atpazīt smecernieku?

Dzimtas nosaukums- Curculionoidea

Izskats

Latvijā sastopamas aptuveni 373 smecernieku sugas. Smecernieki ir mazas 2,5-5 mm mazas vaboles. Parasti tumšā krāsā – brūni vai melni ar atsevišķiem sarkaniem vai dzelteniem plankumiem (atkarībā no sugas). Tiem ir sešas kājas, divdaļīgs ķermenis un galvas priekšpusē visbiežāk novietots “snuķis”. Tiem ir arī cieti spārni, taču tie nelido.

Paradumi

Smecernieki parasti uzturas dažādu lauksaimniecību tuvumā, dārzos un augļkoku audzētavās. Tie arī mēdz iedzīvoties graudu novietnēs. Tie ir plaši izplatīti graudu kaitēkļi. To kāpuri un pašas vaboles barojas no kultūraugiem un citiem to izstrādājumiem (atkarībā no sugas). Smecernieki pārziemo telpās (spraugās un šķirbās), pavasarī tie pamet savu slēpšanās vietu. Dažkārt, karstās vasarās, slēpjoties no svelmes, tie rod patvērumu mājās vai citās iekštelpās.

Pieauguši indivīdi, sajūtot briesmas, saraujas čokurā un tēlo beigtus. Sieviešu kārtas pārstāves parasti nedēj oliņas vienā un tajā pašā graudu vārpā – pēc izdēšanas tās aiztaisa vārpu ar želejveidīgu sekrētu.

Smecernieku reprodukcija

Dzīves cikls lielā mērā atkarīgs no sugas, tāpēc aplūkosim graudu smecernieka dzīves ciklu:

  1. Oliņas. Sieviešu kārtas pārstāve iedēj no 36-254 oliņām vienā graudu kopiņā.
  2. Kāpurs un kūniņa. Viss cikls kas saistīts ar kāpuru un kūniņu notiek grauda iekšienē. Kāpurs barojas no graudiem un pēc tam tur arī iekūņojas.
  3. Pieaudzis indivīds. Pēc aptuveni piecām nedēļām vasarā(skaitot no oliņas izdēšanas brīža) un vēsākās temperatūrās var paiet pat 20 nedēļas no kūniņas izlien pieaudzis indivīds, kas turpina dzīvot un baroties.
  4. Dzīves ilgums. Pieaudzis indivīds var nodzīvot līdz pat 8 mēnešiem. Viens pāris var saražot līdz pat 6000 pēcnācēju gada laikā.

Kur var iegūt smecerniekus?

Pieaugušās vaboles var ielīst iepakojumos, kas, šķiet, ir noslēgti. Invāzija var viegli izplatīties no viena produkta uz citiem plauktā esošiem produktiem. Transportējot produktus no vietas uz vietu arī ir iespējamība izplatīt šos kaitēkļus citur. Ēdod, vaboles piesārņo ar saviem izkārnījumiem miltus u.c. produktus, līdz ko tie sāk izplatīt nepatīkamu aromātu.

Ieteikumi to apkarošanā/ierobežošanā

  • Invāzēto produkciju izmetiet;
  • Ar putekļu sūcēju iztīriet visus paluktus un vietas, kurās varētu atrasties iespējamais invāzijas preēklis;
  • Noslēdziet visus miltu u.c. graudaugu produktus tiem paredzētos plastmasas traukos;
  • Noslēdziet iespējamās insektu iekļūšanas vietas mājās;
  • Insekticīdu pielietošana būtu pēdējais solis, ar to vajadzētu apstrādāt visas palisas un šķirbas.

Cik kaitīgi ir smecernieki?

Kultūraugu bieds

Smecernieki barojas no augiem un to daļām gan kāpura gan pieaugušā stadijā. Daži smecernieki var sabojāt pat veselas ražas. Par vispostošākajiem tiek uzskatīti graudu smecernieki, kokvilnas un rīsu smecernieki. Daži smecernieki ir atrodami augļdārzos, piemājas dārzos un labību novietnēs. To nodarīto postījumu apmērs nav apkopots.

Apkarot šos insektus nav viegli.

Ko Dezinfa piedāvā..

Smecerniekus mazās invāzijās var iznīdēt arī paša spēkiem, taču, ņemot vērā, to sarežģīto dabu, ir ieteicams sazināties ar kaitēkļu kontroles zinošajiem speciālistiem.

Mūsu izsaukuma serviss piedāvā profesionālus un ērtus risinājumus, kā ātri atbrīvoties no problēmām, kādas var radīt melnuļi Jūsu mājās:

  • Garantēta 24 stundu reaģēšana uz izsaukumu;
  • Jums izdevīgā laikā;
  • Atsaucīgi un zinoši kaitēkļu kontroles eksperti;
  • Augstākais drošības līmenis Jūsu ģimenei un mājdzīvniekiem.

5. Insektu kontrole un monitorings

    Konsultācijai un palīdzībai no kaitēkļiem

    Zvanīt 67705917
    ! Kļūda. Kāds no laukiem nav aizpildīts!
    ! Ziņa tika veiksmīgi nosūtīta!