Lapsenes

Vespula vulgaris

Kā atpazīt lapsenes?

Vespula vulgaris

Izskats

Lielums atkarīgs no lapseņu sugas, tās var būt dažus mm līdz pat vairāku cm lielas. Dzelteni melns vēders. To strīpas uz vēdera var atšķirties no sugas paveida. Divi pāri spārnu (izņēmums ir bezspārnu lapsenes). Lapseņu mātītēm ir olu dējeklis, kas daudzām sugām attīstījies par dzeloni. Lapseņu tēviņiem dzeloņa nav.

Paradumi

Lapsenes ir bara kukaiņi. Tās dzīvo kolonijās, kuru skaits var sasniegt tūkstošus. Ligzdu vietas – sienu dobumi, bēniņi, pamestās grauzēju alas, koku un krūmu dobumi. Visēdājas- barojas no citiem insektiem vai putekšņiem, atkarībā no sugas. Dažas lapsenes ir agresīvas un var iedzelt, ja sajūtas apdraudētas. Atšķirībā no bitēm, lapsenes var iedzelt atkārtoti.

Kā atbrīvoties no lapseņu pūžņiem?

Ja pūznis ir viegli pieejams, tad to var mēģināt noņemt pašu spēkiem, tomēr, kad Jūs nolemiet to darīt, tad ievērojiet šādus nosacījumus:

  1. Lietojiet piemērotu apģērbu- lai pēc iespējas ir mazāk kailas ādas, kur lapsene vai sirsenis var brīvi iedzelt. Uzvelciet cimdus un cepuri;
  2. Nekādā gadījumā neaiztieciet pūžņus, ja Jums ir paaugstināta jūtība pret lapseņu dzēlumiem;
  3. Neaiztieciet lapseņu ligzdu, ja Jums ir nepieciešams kāpt pa kāpnēm.

Kur lapsenes uzturās visbiežāk?

Īpaši piesardzīgiem ir jābūt saskaroties ar lapsenēm un sirseņiem, jo tie var uzbrukt lielā skaitā, ja kāds no pūžņa iemītniekiem tiek nokaitināts.

Ja Jūsu mājās parādās liels skaits ar lapsenēm vai sirseņiem, tad tas liecina par to, ka netālu ir pūznis. Vienā pūznī var būt tūkstošiem lapseņu, kas var uzbrukt, ja jūtas apdraudētas. Ja pūžņi var apdraudēt cilvēku veselību, tad tie ir jāiznīcina.

Lapsenes savus pūžņus gatavo no sakošļāta materiāla, kas sacietējot rada papīrveidīgas sienas. Karalienes sāk pūzni veidot pavasarī, ko vēlāk pārņem darba lapsenes. Lapsenes uz rudeni kļūst agresīvākas, tieši tāpēc ieteicams domāt savlaicīgi par pūžņu noņemšanu. Līdz vasaras vidum lapseņu pūžņi sasniedz 30 cm, bet tie var būt arī daudz lielāki. Visbiežāk pūžņi tiek veidoti jumta dzegās, bēniņos un ārpus ēkas.

Kādu kaitējumu rada lapsenes?

Reprodukcija

Jaunākās mātītes pārziemo un tad pavasarī atmostas, lai sāktu veidot pūžņus un tajos dēt olas;

Darba lapsenes (neauglīgās mātītes) sāk parādīties pa vasaru un pārņem pūžņa būvēšanu. Mātītes pabeidz dēt olas;

Jaunās mātītes un vīriešu dzimuma lapsenes pārojas agrā rudenī;

Ligzda pa ziemu iet bojā kopā ar darba lapsenēm un tēviņiem. Vienīgi pūžņa mātītes izdzīvo līdz nākošajam gadam.

Lapseņu dzēlumi

Lapseņu, sirseņu vai bišu kodumi ir ļoti sāpīgi un vienam no trīsdesmit cilvēkiem šie kodumi var būt nāvējoši. Tomēr ir iespēja samazināt kodumu risku, veicot īpašus piesardzības pasākumus un profesionāli pārvaldot šo kaitēkļu kontroli mājās.

Ko Dezinfa piedāvā..

Lapseņu, sirseņu vai bišu kodumi ir ļoti sāpīgi un vienam no trīsdesmit cilvēkiem šie kodumi var būt nāvējoši. Tomēr ir iespēja samazināt kodumu risku, veicot īpašus piesardzības pasākumus un profesionāli pārvaldot šo kaitēkļu kontroli mājās. Atcerieties – lapseņu un sirseņu spieti ir dzīvībai bīstami, ja māc šaubas par saviem spēkiem, meklējiet ekspertu palīdzību.

  • Garantēta 24 stundu reaģēšana uz izsaukumu;
  • Jums izdevīgā laikā;
  • Atsaucīgi un zinoši kaitēkļu kontroles eksperti;
  • Augstākais drošības līmenis Jūsu ģimenei un mājdzīvniekiem.

5. Insektu kontrole un monitorings

    Konsultācijai un palīdzībai no kaitēkļiem

    Zvanīt 67705917
    ! Kļūda. Kāds no laukiem nav aizpildīts!
    ! Ziņa tika veiksmīgi nosūtīta!