Mājas muša

Musca domestica

Kā atpazīt mājas mušas?

Musca domestica

Izskats

Pieaugusi muša ir 6–9 mm gara. Krūšu daļa ir pelēka. Uz muguras tai ir 4 garenvirziena svītras. Vēdera posma apakšējā daļa ir iedzeltena. Ķermenis ir klāts ar matiem. Kāpurs – balts un sašaurinās uz tā ķermeņa beigu daļu. Divi spirāliski plankumi pie beigu daļas. Nav kāju, kad pieaug sasniedz 12 mm garumu.

Paradumi

Tās barojas no šķidrumiem- izspļauj siekalas uz barības, siekalas barību priekšsagremo, tad muša sašķidrināto masu uzsūc. Mušas var staigāt pa vertikālām virsmām vai pārvietoties kājām gaisā. To nodrošina speciāli dziedzeri, kas atrodas tuvu pie pēdām. Kad mušas nelido, tās sevi tīra, acis tiek tīrītas ar priekškājām, bet kājas no putekļiem tiek tīrītas trinot vienu pret otru. Mušām ir ļoti laba reakcija (pietiek ar 200 milisekundēm, lai mainītu lidojuma virzienu) un koordinācija (to tikai var sajaukt, apvējojot to no vairākām pusēm).

Dzīves cikls:

  1. Oliņas Istabas mušas mātīte izdēj apmēram 500 olas, kas sadalās vairākos olu dējumos, katrā apmēram 75 – 150 olas. Olas ir baltas, un katra ir apmēram 1,2 mm gara.
  2. Kāpurs Pēc dienas no olas izšķiļas kāpurs, tie parasti dzīvo un barojas ar trūdošu organisko vielu atliekām. Kāpuri ir gandrīz balti 3 – 9 mm gari, tiem nav kāju, un galvgalī ir tievāki. Kāpuru stadija ilgst apmēram vienu nedēļu.
  3. Kūniņa Pēc nedēļas kāpurs nolien vēsā, sausā vietā un iekūņojas. Kūniņa ir sarkanbrūna vai brūna, 8 mm gara. Kamēr muša atrodas kūniņā, tā transformējas no kāpura par kukaini. No kūniņas izlien pieaugusi muša.

Kā mājas mušas nonāk Jūsu mājās?

Ir daudz un dažādu sugu mušas, tāpēc ir svarīgi nepievilināt mušas ar ēdiena paliekām vai pārtikas produktiem, kur tās varētu izdēt oliņas. Vienmēr pēc ēšanas uzkopiet telpu un virsmas. Pārtikas produktus un atkritumus turēt slēgtos traukos. Uzkopiet pēc mājdzīvniekiem- to izkārnījumi var būt ne tikai lieliska mušu vairošanās vieta, bet tās var vispirms apstaigāt izkārnījumus un pēc tam nolaisties uz Jūsu pārtikas.

Ieteikumi to apkarošanā/ierobežošanā

Novērsiet mušu iespējamo vairošanos pie stāvoša ūdens:

  • Nodrošiniet to, lai notekas ir sakoptas un tīras, lai ūdens noteka un tās gultne netiek bloķēta;
  • Attīrīt iekārtas ir tas pats, kas apliet mušas ar balinošo līdzekli;
  • Neatstājiet ūdeni traukos, piemēram, lejkannās. Noslēdziet ūdens mucas ar vāku;
  • Audzējiet zivis dārza dīķos, jo tās barojas ar lidojošiem kukaiņiem.

Visbeidzot – noslēdziet mušu ieejas vietas Jūsu mājā

  • Iestājoties tumsai aizveriet visus logus un durvis, vai arī bloķējiet mušu ieeju uz gaismu, piemēram, aizvelkot aizkarus;
  • Lietojiet mušu tīklus logiem, it īpaši virtuvē un vietās, kur stāv atkritumi.

Kādu kaitējumu var nodarīt mājas mušas?

Reprodukcija

Pieaugusi muša dzīvo no 2 nedēļām līdz vienam mēnesim. Pēc iznākšanas no kūniņas mušas vairāk neaug. Maza auguma mušas ir tad, ja kāpuram ir trūkusi barība. Tēviņš apaugļo mātīti apmēram pēc 36 stundām, kā tas ir izlīdis no kūniņas. Pārošanās norit dažas sekundes vai minūtes. Parasti mātīte pārojas tikai vienu reizi. Tēviņiem ir savas teritorijas, kas tiek sargātas no citiem tēviņiem un katra mātīte, kas ielido teritorijā, tiek apaugļota. Mušu attīstība ir atkarīga no gaisa temperatūras. Jo siltāks, jo ātrāk attīstās mušas. Ziemas laikā mušas pārziemo kūniņu vai kāpuru stadijā kādā aizsargātā, siltā vietā.

Mājas mušas un slimības

Mājas mušas ir vispopulārākās slimību pārnēsātājas. Tā kā tās barojas no atkritumiem un citiem trūdošiem organismiem, ar kājām un taustekļiem tās var pārnēsāt visdažādākās slimības sākot no tuberkulozes un beidzot ar dizentēriju.

Ko Dezinfa piedāvā..

Lai gan produkti, kas piemēroti neprofesionālai lietošanai palīdz tikt galā ar sīkām mušu problēmām, tomēr lielāka apjoma problēmām būs nepieciešama profesionālu ekspertu iejaukšanās. Dezinfa izprot katras kaitēkļu sugas specifiku un ir profesionāļi dažādu spēcīgu insekticīdu pielietošanā. Tas garantē, ka pēc ekspertu apmeklējuma problēmas būs pilnībā atrisinātas. Mūsu pakalpojumi ir ātri, efektīvi un nodrošina augstu drošības līmeni Jums, Jūsu ģimenei un mājdzīvniekiem.

Mūsu izsaukuma serviss piedāvā profesionālus un ērtus risinājumus, kā ātri atbrīvoties no problēmām, kādas var radīt mušas Jūsu mājās:

  • Garantēta 24 stundu reaģēšana uz izsaukumu;
  • Jums izdevīgā laikā;
  • Atsaucīgi un zinoši kaitēkļu kontroles eksperti;
  • Augstākais drošības līmenis Jūsu ģimenei un mājdzīvniekiem.

3. Neķīmiskā kaitēkļu kontrole. Insektu lampas.

    Konsultācijai un palīdzībai no kaitēkļiem

    Zvanīt 67705917
    ! Kļūda. Kāds no laukiem nav aizpildīts!
    ! Ziņa tika veiksmīgi nosūtīta!