Mājas pelēm ir tieva ķermenis, kažoks smalks, krāsas no brūnas līdz pelēkai. Spics purniņš, ausis klāj spalvas, tās ir lielas. Aste ir daļēji noklāta ar apmatojumu. Pieaudzis indivīds sver aptuveni 20 gramus. Izkārnījumi ir spici, 3-4mm gari, var sajautk ar tarakānu mēsliem.
Paradumi
Šī peļu suga dzīvo gan ēkās, gan ārpus tām, bet nekad kanalizācijas. Bieži vien iemitinās telpās, ja lauka apstākļi ir nelabvēlīgi. Parasti veido ligzdas bēniņos, sienu tukšumos, skapjos, uzglabājamā pārtikā, kastēs, mēbelēs. Ārā šīs peles dzīvo alās. Visēdāji. Ēd riekstus, graudus, augļus, dzīvnieku barību. Labi pielāgojusies zemam ūdens patēriņam, tikai 1 mililitrs dienā. Barojas bieži, mazās devās, dažādās vietās. Pārsvarā aktivitāti izrāda naktī un krēslas laikā, tomēr slēgtās telpās var būt aktīvas arī citā laikā.
Zīmes, ka ir sākusies peļu invāzija
Skrāpēšanās trokšņi sienās un gristos;
Izkārnījumi peļu atstāti mazi, tumši mēsli, visbiežāk vietās, kur tās barojas , piemēram, skapjos vai zem izlietnes;
Nepatīkama smaka peles vietās, kur visbiežāk uzturas, atstāj specifisku smaku, kas var būt īpaši spēcīga slēgtās, nevēdinātās telpās;
Kaitējums pelēm nepārtraukti aug zobi ar kuriem tās grauž plastmasu, koku, vadus un citus materiālus;
Midzeņi peles savas migas taisa no sasmalcināta auduma un papīra. Tās visbiežāk tiek veidotas tumšās, maz traucētās vietās, kur dzīvo arī jaunā paaudze.