Ķermenis garens, cilindrisks, kompakts. Matojums vienmērīgi sedz gandrīz visu ķermeni (izņemot racējplaukstas, asti un purna galu), tas ir mīksts, samtains, ļoti biezs (ziemā biezāks nekā vasarā) un blīvs, viscaur vienveidīgs (bez pavilnas un akotmatiem), krāsa- melna, tumši pelēka vai brūni pelēka (ķermeņa apakšpuse allaž mazliet gaišāka). Kakls īss. Galva slaida, mazliet saplacināta. Purns snuķveidā izstiepts, klāts ar taustes matiem, kustīgs. Nelielās ausis pilnīgi apslēptas apmatojumā. Acis ļoti mazas, ievelkamas. Kājas īsas, pēdas piecpirkstainas. Priekšējās ekstremitātes relatīvi lielas, tās pilda rokamrīku funkciju. Pakaļkājas uzkrītoši mazākas, to pēdas ir šauras. Aste īsa.
Ķermeņa un galvas kopējais garums: 12–14cm. Dzīvnieka svars – 70–90g. Mātītes ir mazākas par tēviņiem.
Paradumi
Vienpatis vienkop uzturas tikai mātes ar pēcnācējiem, kamēr tie sasniedz piecu sešu nedēļu vecumu.
Pieaugušie dzīvnieki nometnieki, izteikti teritoriāli, nesaticīgi (agresīvi pret sugasbrāļiem).
Muskusa dziedzeri. 2 dziedzeri, kas izdala asu specifisku smaku.
Tuneļu sistēma. Tās iedala 2 veidos – seklajās jeb barošanās ejās, kas vijas tuvu augsnes virskārtai (2–5 cm dziļi), un dziļajās jeb satiksmes ejās, kas atrodas 5–60 cm dziļi.
Barošanās. Pārtiek galvenokārt no dažādiem bezmugurkaulniekiem, pirmkārt no sliekām. Ēd arī kukaiņus, nelielus abeniekus, rāpuļus, peļveidīgos grauzējus. Diennaktī noēd 50-70g barības.