Pieaugušie indivīdi ir mazi, bez spārniem, 2-4 mm garumā. Ķermenis samazinās no vienas puses uz otru, dabiski brūnā, vai melnā krāsā. Asa/zīdītāja mutes daļa. Spēcīgas kājas, var aizlēkt 17-20 cm vertikāli un 35-40 cm horizontāli.
Paradumi
Blusas dod priekšroku vietām, kur uzkrājas putekļi un pārējie gruži. Visbiežāk tās sastopamas mājās – gultas spraugās, spilvenos, paklājos u.c. Kā arī tās mēdz dzīvot māju pagalmos, kur bieži uzturas mājdzīvnieki – suņi, kaķi. Barojas no cilvēku un dzīvnieku asinīm, dažkārt arī grauzēju. Blusa spēj izdzīvot 3 mēnešus bez pārtikas.
Oliņas ir gludas, apaļas un 0,5 mm garas. Blusas olas dēj sava saimnieka gultas veļā vai migā. Izdēj 4-8 olas pēc katras maltītes. Dzīves laikā tiek izdētas aptuveni 500 oliņas.
Kāpurs. Pēc aptuveni divām nedēļām (atkarībā no temperatūras un mitruma) no olas attīstās kāpurs.
Kūniņa Attīstījies kāpurs pārtopot kūniņā, apklājas ar smilšu, putekļu vai cita veida netīrumiem, kur tas iekūņojas. Labvēlīgos apstākļos blusa no kūniņas var izkļūt 7-14 dienās, bet var paiet pat vairāk par gadu, ja apstākļi nav labvēlīgi jaunās blusas attīstībai.
Pieaudzis indivīds. Pēc kūniņas pamešanas pieaugušās blusas ir gatavas baroties un vairoties. Pieaugušas blusas dzīves ilgums var būt vairāk nekā viens gads.