Spīļastes jeb ādspārņi ir vidēji lieli kukaiņi (14-23 mm gari) ar spīļveida piedevām – cerkām vēdera galā. Cerkas- izliektas vīriešu dzimuma indivīdiem un taisnas sieviešu indivīdiem. Priekšspārni ir ļoti īsi, tāpēc nenosedz vēderu.
Paradumi
Pasaulē zināmas apmēram 1300 sugas, bet Latvijā konstatētas tikai 3. Bieži sastopama ir parastā spīļaste (Forficula auricularia), kas aktīva galvenokārt naktī. Pa dienu tā slēpjas zem koku mizas, dobumos, zem lapām un akmeņiem. Pārtiek galvenokārt no augu barības, tomēr paretam uzbrūk arī citu kukaiņu kāpuriem. Ziemo tikai pieaugušie īpatņi. Katru gadu attīstās viena paaudze.
Zīmes, ka ir sākusies spīļastes invāzija
Redzot kukaini.Lielākoties darbojas naktī, taču tos var atrast arī dienas laikā telpās, kas tiek turētas galvenokārt mitrs, tumšs un kurās tie netiek traucēti.